Onhan ilmalämpöpumppusi säädetty oikein?

Väärin säädetty ilmalämpöpumppu voi jopa lisätä sähkön kulutusta. Tässä pari asiaa, jotka kannattaa tarkistaa:

 • Päälämmitysjärjestelmä pitää säätää pari astetta viileämmäksi kuin ilmalämpöpumppu. Esim. 17-19 asteeseen, jos ilmalämpöpumpun termostaatti on asetettu 21 asteeseen.
  • Jos lämpöpumppu on asetettu automaattisesti viilentämään, se pumppaa lämmintä ilmaa ulos.
 • Kahden lämpöpumpun järjestelmä voi väärin käytettynä lisätä sähkönkulutusta jopa kymmenellä tuhannella kilowattitunnilla. Sähkön hinnasta riippuen lisälasku on satasia.

Normaalitilanteessa ilmalämpöpumpun avulla voi kuitenkin saada huomattavia säästöjä. Motivan tekemän tutkimuksen mukaan vuosisäästö on tekniikasta riippuen keskimäärin 2 300-3 000 kilowattituntia.

Oikein käytettynäkin myös ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä: Normikulutus pohjoisen talvessa on noin 3- 5 000 kilowattituntia/vuosi.

Motiva on julkaissut aiheesta oppaan

Pian alkaa lämmityskausi – olethan kilpailuttanut sähkösopimuksesi?

Syksy tulee, tarkista sähkösopimuksesi

Syksyn värit ovat hurmaavia, mutta samalla ne viestivät siitä, että pian kylmenee. Kun lämmityskausi alkaa kannattaa olla niiden joukossa, jotka eivät maksa sähköstään liikaa! Katso laskuriemme avulla, mistä sinä saat parhaimman tarjouksen ja paljonko voit säästää varmistamalla itsellesi edullisimman hinnan.

Ensimmäinen sähkönsäästövideo on julkaistu

Olemme pyytäneet erikoisia sähkönsäästöniksejä joko video- tai tekstimuodossa. Haluamme nyt julkaista toistaiseksi parhaan vedon! Kiitos Rudolf ja Robert 😀

Parasta tässä on tietenkin se, että kunnon niksiperinteen mukaisesti siinä käytetään sukkahousuja!

Katso täältä paikkakuntakohtainen energiasääennuste

Untitled

Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti.

Aurinkovoiman osalta on oletettu etelään suunnattu 2,5 kWp:n paneelilaitos, joka on asennettu 30 asteen kulmaan vaakatasosta. Tämä vastaa pienehköä omakotitalon katolle asennettua aurinkovoimalaa. Aurinkoenergiaennusteessa arvioidaan aluksi sääennustusmallin tiedoista kuinka paljon auringonsäteilyä lankeaa kyseiselle kaltevalle pinnalle. Koska aurinkopaneelien hyötysuhde riippuu säteilymäärän lisäksi niiden lämpötilasta, lasketaan sen jälkeen säteily-, lämpötila- ja tuulitiedoista sen hetken sääoloja vastaava hyötysuhde. Nämä yhdistämällä saadaan ennustettu aurinkosähkötuotanto.

Tuulivoiman osalta energiasääennusteessa on oletettu pientuulivoimatuotantoon soveltuva tuuliturbiini, jonka napakorkeus on 12 metriä. Tuulivoimaennuste saadaan yhdistämällä sääennustusmallin 10 metrin korkeuden tuuli kyseisen tuuliturbiinin tehokäyrään. Energiasään tuuliturbiini alkaa tuottaa sähköä, kun tuulen nopeus on 3 m/s.

Energisääennustekone liittyy BCDC Energia -tutkimushankkeeseen

Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – mitä voimme tehdä?

Tutkimus- ja yritysmaailma kohtaavat BCDC Energia -tutkimusyhteisössä http://www.bcdcenergia.fi/
Asiantuntijakeskustelussa BCDC Energian tutkimusjohtaja Rauli Svento ja Fingridin johtava asiantuntija Risto Lindroos.
– Kysynnänjousto: Miten sähkönmyynnin tulee muuttua? Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – Osallistu tärkeään keskusteluun
Keskustelun taustalla Fingridin keskustelupaperi Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – mitä voimme tehdä?

Sähkö ei ole ollut näin halpaa vuosiin!

electricity-main

Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa on voinut kertyä vuodessa 100–400 euron säästöt riippuen siitä, onko taloa lämmitetty myös vaikkapa ilmalämpöpumpulla, Vattenfallin tuotespesialistiPeter Strandberg kertoo tiedotteessa.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen siis todella kannattaa ja sitä varten on olemassa Sähnkönkilpailutus.fi

Ekologinen sähköntuotanto kaksinkertaistuu 2030 mennessä

160H

Uusiutuvien lähteiden käyttö voi liki kaksinkertaistua sähkön tuotannossa. International Renewable Energy Agency -järjestö (Irena) ennakoi, että 14 vuoden päästä maailman sähköstä 40 prosenttia on peräisin uusiutuvista lähteistä. Nyt niiden osuus on hieman yli 20 prosenttia.

Lue koko artikkeli Taloussanomien sivuilla

 

10 erikoista tapaa säästää sähköä: Vanhat sukkahousut

sukkahousut_vaaka

Niksi-Pirkan tyyliin olemme keränneet muutaman hiukan erikoisemman tavan säästää sähköä. Tällä kertaa jokainen vinkki sisältää jossakin muodossa vanhojen sukkahousujen käyttämisen. Emme takaa vinkkien toimivuutta – kokeilkaa omalla vastuullanne!

 1. Virkkaa itsellesi vanhoista sukkahousuista lämmin kokovartaloasu. Näin voit laskea huonelämpötilan todella alhaiseksi ja säästät lämmityskuluissa.
 2. Vanhoja sukkahousuja voi käyttää yläpohjan eristeenä rintamamiestalossa. Noin 150 neliön omakotitalon yläpohjan eristämiseen menee vajaat 50 000 paria sukkahousuja. Kerääminen kannattaa siis aloittaa jo nuorena.
 3. Hinkkamalla muovitankoa vanhoihin sukkahousuihin voit luoda staattista sähköä, sitä voi varastoida esimerkiksi Leydenin pulloon ja käyttää… no johonkin 😉
 4. Viilennä juomasi jääkaapin sijaan käärimällä ne sukkahousuihin, jotka kastelet vedellä. Haihtuva vesi viilentää juoman. Vaikutus tehostuu, jos sijoitat sen auringonvaloon.
 5. Askartele lastesi kanssa erilaisia hauskoja juttuja vanhoista sukkahousuista sen sijaan, että katselisitte televisiota tai pelaisitte konsolipelejä. Näin sekä säästyy sähköä, että perheellä on hauskaa yhdessä.
 6. Kun haudutat ruokaa, voit kääriä kattilan vanhoihin sukkahousuihin, jolloin saat aromipesä-tyyppisen hauduttimen, joka säästää sähköä. Varo kuitenkin, ettet kiedo liian kuuman kattilan ympärille, silloin sukkahousut voivat sulaa kiinni.
 7. Kuivaa kylpyhuoneen lattia suihkun jälkeen vanhoilla sukkahousuilla, niin säästät lattialämmityskustannuksissa. Käytön jälkeen voit ripustaa ne suihkun kahvaan kuivumaan.
 8. Vedä tummat, paksut ja hyvin suuret sukkahousut päähäsi ja käytä kännykkää tämän hupun sisällä päivällä. Näin voit säätää näytön kirkkauden minimiin ja säästät virtaa. Samalla yksityisyytesi suoja paranee!
 9. Pue vanhat sukkahousut päällesi saunoessasi. Näin voit laskea saunan lämpötilan viiteenkymmeneen asteeseen. Näin säästät sähköä ja hikoilet silti yhtä paljon tai enemmän! Vaikutus tehostuu, jos leikkaat toisesta parista haarakiilan pois ja puet sen paidaksi.
 10. Koeta miettiä vähintään kymmenen sähköä säästävää sukkahousuvinkkiä pimeässä huoneessa, kaikki viihde-elektroniikka sammutettuina. Takaamme, että aikaa kuluu paljon, sähköä säästyy ja hauskaa piisaa!

Nämä vinkit on kerätty Earth Hour -tapahtuman aikana, eikä niitä pidä ottaa liian tosissaan. Oikeasti kierrätys ja sähkön säästäminen voi kuitenkin olla myös hauskaa puuhaa!

Lisää oikeita säähkönsäästövinkkejä löydät mm. täältä 😉

10 tapaa säästää sähköä: Lämmitys ja valaisu

takka

Koko energiakulutuksesta n. 50% käytetään rakennuksen lämmitykseen. Käyttöveden lämmitykseen menee n. 20 % ja loppuosa jakautuu eri sähkölaitteiden kesken. Pienilläkin käytännön valinnoilla voi vaikuttaa merkittävästi sähkön kulutukseen ja sitä kautta sähkölaskun suuruuteen.

Pieniä valintoja

 • Hanki energiaa säästäviä lamppuja tavallisten hehkulamppujen tilalle. 60 watin hehkulampun polttaminen maksaa vuodessa 15 euroa, jos se on päällä 8 tuntia päivässä.
 • Sammuta valot lähtiessäsi kotoa tai ollessasi huoneesta pidemmän aikaa poissa. Valot kannattaa sammuttaa aina, kun poistuu huoneesta yli 10 minuutiksi.
 • Syökää mahdollisimman usein illallinen kynttilänvalossa. Se lähentää, säästä sähköä, eikä tarvitse siivota niin tarkasti 😉
 • Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuntoon. Harakoille ei kannata maksettua lämpöä ilmaiseksi tarjota.
 • Lämmitä autoa lämpötolpassa max. 1,5 tuntia ja käytä vasta silloin, kun ulkolämpötila on alle +5 astetta.
 • Hanki ilmalämpöpumppu ja huolehdi sen oikeaoppisesta sijoittelusta ja asetuksista.
 • Kun lämmität takkaa tai hellaa, varmista, ettei ilmalämpöpumppua ole säädetty viilentämään, jos lämpötila kohoaa.
 • Huolehti yläpohjan eritys kuntoon. Lämpö nousee ylöspäin ja karkaa lopulta katon kautta. Jos räystäitäsi koristavat muhkeat jääpuikot, on syytä ryhtyä toimenpiteisiin.
 • Pidä lattialämmitys minimissä ja muista lastata suihkun jälkeen kylpyhuoneen lattia. Haihtuva vesi imee lämpöä ja lattialämmitys joutuu kompensoimaan.
 • Tiesitkö, että kun lasket huonelämpötilaa asteella säästät  viisi prosenttia sähkölaskussasi. Lisäksi viileämpi huone auttaa pudottamaan painoa ja nukut yösi paremmin. Win-win!

Sähkölaitteen kulutuksen laskeminen

Sähkönkulutuksen voit laskea, kun tiedät mikä on laitteen teho. Tieto löytyy laitteen arvokilvestä. Mittayksikkö 1 kW = 1000 W.

Sähkölaitteen energiankulutus lasketaan seuraavasti:

Energiankulutus (kWh) = (teho (W) / 1000) x käyttöaika(h)

Lisää sähkönsäästövinkkejä löydät täältä

10 tapaa säästää sähköä: Ruuanlaitto ja kodinhoito

grilli

Tiesitkö, että jääkaapin oikea lämpötila on +5 astetta ja pakastimen -18? Yhden asteen nostaminen lisää sähkönkulutusta viisi prosenttia. Tiesitkö, että jokainen uuniluukun avaaminen laskee lämpötilaa 25 astetta. Pienilläkin käytännön valinnoilla voi vaikuttaa merkittävästi sähkön kulutukseen ja sitä kautta sähkölaskun suuruuteen.

Pieniä valintoja

 • Kun tuuletat, tee se nopeasti läpivedolla. Näin lämpö ei karkaa harakoille.
 • Pese pyykit ja tiskit, kun kone on täysi. Käytä puoliteho-ohjelma tai muita sähköä säästäviä ohjelmia.
 • Puhdas kone toimii tehokkaammin. Pyyhi pölyt ja puhdista roskat uunista ja leivinpaahtimesta ja puhdista pesukoneen nukkasihti.
 • Ruokaa tehdessä valitse oikeankokoinen kattila lieden koon mukaan, hyödynnä jälkilämpö, käytä kantta ja vain tarvittava määrä keitinvettä.
  • Munankeittovinkki: Laita munat kylmään veteen niin, että ne juuri peittyvät, kansi päälle ja käännä levy täysille. Sammuta levy heti, kun vesi kiehuu ja anna jäähtyä levyllä.
  • Puuronkeittovinkki: Jätä puuro turpoamaan kattilaan yön ajaksi. Aamulla se tarvitsee vain lämmittää. Lisäksi vitamiinit säilyvät paremmin, kun et kiehuta puuroa.
 • Uunia lämmittäessäsi mieti, voitko samalla valmistaa jotain muutakin ja käytä kiertolämpötilaa.
 • Sulata pakastin ja jääkaappi vähintään kerran tai kaksi vuodessa. Jääkerros lisää sähkönkulutusta.
 • Sijoita kylmälaitteet pois astianpesukoneen, patterin ja lieden vierestä.
 • Jos ilma ei kierrä kunnolla kylmälaitteiden ympärillä, voi sähkönkulutus kasvaa jopa 33%.
 • Kesällä käytä mahdollisimman paljon grilliä, paitsi jos sinulla on sähkögrilli 😉
 • Talvella, kun et enää käytä uunia ja/tai liettä ja ne ovat vielä kuumia, sammuta liesituuletin ja avaa uuninluukku.

Paljonko säästät, kun lasket pesulämpötilan 40 asteeseen

Pesetkö pyykin vanhasta tottumuksesta ja varmuuden vuoksi 60 asteen lämpötilassa? Tahrat lähtee nykyisillä pesuaineilla matalammassakin lämmössä ja 20 asteen pudotus peuslämpötilassa laskee sähkönkulutusta 50 %.

Kuivausrummun käyttöä kannattaa harkita. Halvin ”kuivaurumpu” on narulla. Kun rumpua tarvitaan muista, että puolillaan oleva kuivausrumpu kuluttaa 20% enemmän sähköä kuin täysi.

Lisää sähkönsäästövinkkejä löydät täältä