Kurkkkaa energiamerkintää lamppuostoksilla

Syksy on vasta alussa, mutta päivät ovat jo lyhentyneet. Kesän pitkien ja valoisien päivien jäätyä taakse, korostuu asunnon tai työpaikan valontarve nopeasti, mikä tekeekin loppuvuodesta luonnollisesti lamppujen hankinnan sesonkiaikaa.

Moni tarkka kuluttaja on varmasti aiemminkin seurannut lamppujen energiamerkintöjä, mutta nyt niitä kannattaa katsoa aiempaa tarkemmin, sillä lamppujen energiamerkinnät uudistuivat eilisestä, 1.9. alkaen. Tavarantoimittajien siirtymäajan ollessa kesken, on kaupoissa kuitenkin vielä tarjolla lamppuja uusilla ja vanhoilla merkinnöillä samanaikaisesti jopa seuraavat puolitoista vuotta. Tilanne helpottuu kuluttajan kannalta maaliskuuhun 2023 mennessä, kun kaikki lamput ovat saaneet uuden energiamerkinnän.

Vanhan merkintätavan tunnistaa asteikosta A++ – E, kun taas uusissa merkinnöissä asteikko osoittaa energiatehokkuutta (tai tehottomuutta) aina G:hen asti.

Meneillään oleva merkintöjen päivitys on tuttua jo aiemmasta kodinkoneiden energiamerkintöjen muutoksesta, jossa niin ikään aiemmin energiatehokas tuote onkin saanut ”alennuksen” esimerkiksi A-luokasta alemmaksi. On hyvä huomioida, että tästä huolimatta tuote ei ole kuitenkaan muuttunut huonommaksi, vaan EU:n energiamerkintöjen kasvaneessa viitekehyksessä halutaan antaa tilaa jo ennakkoon tehokkaammille tuotteille. Merkintöjen muutoksen toivotaan kannustavan tuotekehitykseen ja entistä energiatehokkaampien laitteiden ja lamppujen suunnitteluun.

Uudistuksesta hyötyvät luonnollisesti eniten kuluttajat, sillä päivityksellä halutaan edesauttaa, että valaistuotteet ovat paitsi energiatehokkaita ja selkeästi merkittyjä, mutta myös laadukkaita.

Lisätietoa uudistuksesta, oikean lampun valinnasta sekä lamppujen kierrättämisestä löydät seuraavista lähteistä:

Lampputieto.fi

Energiamerkintä.fi

Motiva.fi

Säästä sähköä kotitoimistossa

Etätyöskentely on tullut monille tutuksi vuonna 2020 ajankohtaiseksi tulleen digiloikan myötä. Kuluneen vuoden aikana on kotitoimistoissa on etsitty, kokeiltu ja säädetty kodin ergonomisinta ja rauhallisinta soppea, jossa vielä verkkokin toimisi parhaiten. Samalla kun etätyöläinen hyötyy hänelle parhaiten sopivista työskentelyolosuhteista, kannattaa taloudessa kiinnittää huomiota myös sähkönkulutuksen määrään, laitteiden siirryttyä konttorilta kotitoimistoon.

Suosi kannettavaa

Tietokone ja kännykkä ovat kotitoimistolla työskentelevän tärkeimmät työkalut. Näin ollen ei ole aivan yhdentekevää, minkälaisella laitteella töitä tehdään. On jo pitkään ollut tiedossa, että kannettava tietokone kuluttaa vain murtoosan pöytätietokoneiden tarvitsemasta virtamäärästä. Yle:n tekemän artikkelin mukaan pöytätietokone kuluttaa vuodessa sähköä keskimäärin 500 kilowattituntia ja kannettava vain 25 kilowattituntia.

Osa tietokonemalleista on merkitty Energy Star-merkinnällä, joka kertoo käyttäjälleen laitteen kuluttavan 25-40 prosenttia vähemmän energiaan kuin muut saman ryhmän laitteet. Euroopassa tunnetaan myös TCO-merkintä, joka on kestävän kehityksen sertifikaatti IT-tuotteille. Sertifikaatin kriteerit koskevat tuotteiden koko elinkaaren ympäristövaikutuksia, laitosten yhteiskuntavastuuta sekä sosiaalisia oloja. Lue lisää energiamerkinnöistä Ympäristöosaavan sivuilta.

Valaistus

Valaistukseen on syytä kiinnittää huomiota, niin etätöitä tehdessä kuin kodin käytännöllisyyttä suunnitellessa muutenkin. Valtion Kestävän kehityksen yhtiö Motiva on arvioinut, että yhteensä kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä noin kymmenen prosenttia kuluu valaistukseen. Kotitalouksien sähkönkulutuksesta valaistuksen osuudeksi on arvioitu 2,5 prosenttia, joten energiatehokas valaistus maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän myötä.

Energiasäästölamppujen suosio oli korkeimmillaan joitakin vuosia sitten. Nykyään on tiedossa, että led-lamppujen käyttöikä on energiansäästölamppujakin korkeampi ja jopa 50-kertainen hehkulamppuun verrattuna.

Sisälämpötila

Kullekin miellyttävältä tuntuva huoneenlämpötila on luonnollisesti yksilöllistä. Asumisterveysohjeessa suositeltava sisälämpötila on kuitenkin 21 astetta, eri mielipiteistä huolimatta. Motiva suosittelee terveyttä ja energiataloudellisuutta ajatellen sisälämpötilaksi 20-21 astetta oleskelutiloissa, sekä 18-20 astetta makuuhuoneissa.

Mikäli viihdyt erityisen lämpimässä sisälämpötilassa, kannattaa huomioida kuitenkin seuraavat tekijät:

  • Viileämpi sisälämpötila auttaa ylläpitämään parempaa vireystilaa
  • Lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een voi vähentää sisäilmaoireiden määrää peräti kolmanneksella
  • Matalampi lämpötila pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä
  • Asuntojen lämmitys on yksi merkittävimmistä kiinteistön kulueristä. Lämmityksen maltillinenkin säätö ylös tai alaspäin näkyy selkeästi vuoden energiankulutuksessa.

Lähteet:

Ympäristöosaava

Motiva

YLE

Energiansäästö on aina ajankohtaista

Optimoitu energianhankinta-ja kulutus on ajankohtaista ympäri vuoden, mutta erityisesti talvella.  Pidentyneissä pakkasjaksoissa kuluttajan hyvä huomioida mitkä tekijät vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen ja toisaalta myös ilmastoon.

Vanha tuttu ohje n. 20-22 celsius-asteen riittävyydestä sisätiloissa pitää keskikulutuksen maltillisena. Ns. mukavuuteen liittyvät energiasyöpöt lattialämmityksestä sähkösaunan käyttöön on hyvä ottaa suurennuslasin alle, sillä näillä voi olla jopa kymppien kuukausittainen vaikutus laskutuksessa.

Viime vuosina suosiota saaneita ilmalämpöpumppuja markkinoidaan etenkin energiatehokkaina tukilämmittiminä. Laitemallista riippuen on mahdollista, että pumppua ei tarvitse sammuttaa kovienkaan pakkasten ajaksi. Kunkin ilmalämpöpumpun optimaalisen käytön asiantuntija on luonnollisesti laitteen valmistaja, jolle kannattaa esittää tarkentavat kysymykset ennen hankintaa. Mikäli haluat yleisesti lisää tietoja esimerkiksi ilmalämpöpumpuista tai tukea lämmitystavan valintaan, auttaa asiassa Energiaviraston Energianeuvonta. (

Motiva kertoo, että jopa 30 prosenttia talouden lämmitysenergiasta kuluu käyttöveden lämmitykseen. Tämä on hyvä huomioida perheissä, joissa useampi asukas nautiskelee pitkistä suihkuista. Samaan teemaan liittyy pyykinpesulaitteet: Uusimmat pyykinpesu-ja kuivauslaitteet ovat jo lähes järjestään hyvillä energialuokituksilla varustettuja, kun taas vanhempi malli saattaa pyörittää tuttua ohjelmaa pidempään, vaatien korkeaa pesulämpötilaa pidempään kuin uusi malli.

Mikäli taloudessa on sähkölämpö, kannattaa tulisijoilla asumismukavuutta täydentävien myös seurata herkällä silmällä säätiedotuksia ja pyrkiä ennakoimaan puulämmityksen ajoitusta ja sen ylläpitoa. Näin saadaan aikaan parhaimmat säästöt etenkin kylmimpien jaksojen aikana.

Kaiken kaikkiaan pienet teot vaikuttavat koko talon energiankulutukseen-ja mahdolliseen hukkaan. Varmista, että tuulikaappi saa tehdä tehtävänsä lämpöä eristäen sulkemalla väliovi. Mikäli isojen ikkunoiden äärellä tuntuu käyvän huiku, kannattaa tarkistaa tiivisteiden kunto ja pienentää hukkaa verhoja ja sälekaihtimia käyttäen.

10.2.2021

Onhan ilmalämpöpumppusi säädetty oikein?

Väärin säädetty ilmalämpöpumppu voi jopa lisätä sähkön kulutusta. Tässä pari asiaa, jotka kannattaa tarkistaa:

  • Päälämmitysjärjestelmä pitää säätää pari astetta viileämmäksi kuin ilmalämpöpumppu. Esim. 17-19 asteeseen, jos ilmalämpöpumpun termostaatti on asetettu 21 asteeseen.
    • Jos lämpöpumppu on asetettu automaattisesti viilentämään, se pumppaa lämmintä ilmaa ulos.
  • Kahden lämpöpumpun järjestelmä voi väärin käytettynä lisätä sähkönkulutusta jopa kymmenellä tuhannella kilowattitunnilla. Sähkön hinnasta riippuen lisälasku on satasia.

Normaalitilanteessa ilmalämpöpumpun avulla voi kuitenkin saada huomattavia säästöjä. Motivan tekemän tutkimuksen mukaan vuosisäästö on tekniikasta riippuen keskimäärin 2 300-3 000 kilowattituntia.

Oikein käytettynäkin myös ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä: Normikulutus pohjoisen talvessa on noin 3- 5 000 kilowattituntia/vuosi.

Motiva on julkaissut aiheesta oppaan

Pian alkaa lämmityskausi – olethan kilpailuttanut sähkösopimuksesi?

Syksy tulee, tarkista sähkösopimuksesi

Syksyn värit ovat hurmaavia, mutta samalla ne viestivät siitä, että pian kylmenee. Kun lämmityskausi alkaa kannattaa olla niiden joukossa, jotka eivät maksa sähköstään liikaa! Katso laskuriemme avulla, mistä sinä saat parhaimman tarjouksen ja paljonko voit säästää varmistamalla itsellesi edullisimman hinnan.

Ensimmäinen sähkönsäästövideo on julkaistu

Olemme pyytäneet erikoisia sähkönsäästöniksejä joko video- tai tekstimuodossa. Haluamme nyt julkaista toistaiseksi parhaan vedon! Kiitos Rudolf ja Robert 😀

Parasta tässä on tietenkin se, että kunnon niksiperinteen mukaisesti siinä käytetään sukkahousuja!

Katso täältä paikkakuntakohtainen energiasääennuste

Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti.

Aurinkovoiman osalta on oletettu etelään suunnattu 2,5 kWp:n paneelilaitos, joka on asennettu 30 asteen kulmaan vaakatasosta. Tämä vastaa pienehköä omakotitalon katolle asennettua aurinkovoimalaa. Aurinkoenergiaennusteessa arvioidaan aluksi sääennustusmallin tiedoista kuinka paljon auringonsäteilyä lankeaa kyseiselle kaltevalle pinnalle. Koska aurinkopaneelien hyötysuhde riippuu säteilymäärän lisäksi niiden lämpötilasta, lasketaan sen jälkeen säteily-, lämpötila- ja tuulitiedoista sen hetken sääoloja vastaava hyötysuhde. Nämä yhdistämällä saadaan ennustettu aurinkosähkötuotanto.

Tuulivoiman osalta energiasääennusteessa on oletettu pientuulivoimatuotantoon soveltuva tuuliturbiini, jonka napakorkeus on 12 metriä. Tuulivoimaennuste saadaan yhdistämällä sääennustusmallin 10 metrin korkeuden tuuli kyseisen tuuliturbiinin tehokäyrään. Energiasään tuuliturbiini alkaa tuottaa sähköä, kun tuulen nopeus on 3 m/s.

Energisääennustekone liittyy BCDC Energia -tutkimushankkeeseen

Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – mitä voimme tehdä?

Tutkimus- ja yritysmaailma kohtaavat BCDC Energia -tutkimusyhteisössä http://www.bcdcenergia.fi/
Asiantuntijakeskustelussa BCDC Energian tutkimusjohtaja Rauli Svento ja Fingridin johtava asiantuntija Risto Lindroos.
– Kysynnänjousto: Miten sähkönmyynnin tulee muuttua? Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – Osallistu tärkeään keskusteluun
Keskustelun taustalla Fingridin keskustelupaperi Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – mitä voimme tehdä?

Sähkö ei ole ollut näin halpaa vuosiin!

electricity-main

Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa on voinut kertyä vuodessa 100–400 euron säästöt riippuen siitä, onko taloa lämmitetty myös vaikkapa ilmalämpöpumpulla, Vattenfallin tuotespesialistiPeter Strandberg kertoo tiedotteessa.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen siis todella kannattaa ja sitä varten on olemassa Sähnkönkilpailutus.fi

Ekologinen sähköntuotanto kaksinkertaistuu 2030 mennessä

160H

Uusiutuvien lähteiden käyttö voi liki kaksinkertaistua sähkön tuotannossa. International Renewable Energy Agency -järjestö (Irena) ennakoi, että 14 vuoden päästä maailman sähköstä 40 prosenttia on peräisin uusiutuvista lähteistä. Nyt niiden osuus on hieman yli 20 prosenttia.

Lue koko artikkeli Taloussanomien sivuilla