Säästä sähköä kotitoimistossa

Etätyöskentely on tullut monille tutuksi vuonna 2020 ajankohtaiseksi tulleen digiloikan myötä. Kuluneen vuoden aikana on kotitoimistoissa on etsitty, kokeiltu ja säädetty kodin ergonomisinta ja rauhallisinta soppea, jossa vielä verkkokin toimisi parhaiten. Samalla kun etätyöläinen hyötyy hänelle parhaiten sopivista työskentelyolosuhteista, kannattaa taloudessa kiinnittää huomiota myös sähkönkulutuksen määrään, laitteiden siirryttyä konttorilta kotitoimistoon.

Suosi kannettavaa

Tietokone ja kännykkä ovat kotitoimistolla työskentelevän tärkeimmät työkalut. Näin ollen ei ole aivan yhdentekevää, minkälaisella laitteella töitä tehdään. On jo pitkään ollut tiedossa, että kannettava tietokone kuluttaa vain murtoosan pöytätietokoneiden tarvitsemasta virtamäärästä. Yle:n tekemän artikkelin mukaan pöytätietokone kuluttaa vuodessa sähköä keskimäärin 500 kilowattituntia ja kannettava vain 25 kilowattituntia.

Osa tietokonemalleista on merkitty Energy Star-merkinnällä, joka kertoo käyttäjälleen laitteen kuluttavan 25-40 prosenttia vähemmän energiaan kuin muut saman ryhmän laitteet. Euroopassa tunnetaan myös TCO-merkintä, joka on kestävän kehityksen sertifikaatti IT-tuotteille. Sertifikaatin kriteerit koskevat tuotteiden koko elinkaaren ympäristövaikutuksia, laitosten yhteiskuntavastuuta sekä sosiaalisia oloja. Lue lisää energiamerkinnöistä Ympäristöosaavan sivuilta.

Valaistus

Valaistukseen on syytä kiinnittää huomiota, niin etätöitä tehdessä kuin kodin käytännöllisyyttä suunnitellessa muutenkin. Valtion Kestävän kehityksen yhtiö Motiva on arvioinut, että yhteensä kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä noin kymmenen prosenttia kuluu valaistukseen. Kotitalouksien sähkönkulutuksesta valaistuksen osuudeksi on arvioitu 2,5 prosenttia, joten energiatehokas valaistus maksaa itsensä takaisin pitkän käyttöiän myötä.

Energiasäästölamppujen suosio oli korkeimmillaan joitakin vuosia sitten. Nykyään on tiedossa, että led-lamppujen käyttöikä on energiansäästölamppujakin korkeampi ja jopa 50-kertainen hehkulamppuun verrattuna.

Sisälämpötila

Kullekin miellyttävältä tuntuva huoneenlämpötila on luonnollisesti yksilöllistä. Asumisterveysohjeessa suositeltava sisälämpötila on kuitenkin 21 astetta, eri mielipiteistä huolimatta. Motiva suosittelee terveyttä ja energiataloudellisuutta ajatellen sisälämpötilaksi 20-21 astetta oleskelutiloissa, sekä 18-20 astetta makuuhuoneissa.

Mikäli viihdyt erityisen lämpimässä sisälämpötilassa, kannattaa huomioida kuitenkin seuraavat tekijät:

 • Viileämpi sisälämpötila auttaa ylläpitämään parempaa vireystilaa
 • Lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een voi vähentää sisäilmaoireiden määrää peräti kolmanneksella
 • Matalampi lämpötila pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä
 • Asuntojen lämmitys on yksi merkittävimmistä kiinteistön kulueristä. Lämmityksen maltillinenkin säätö ylös tai alaspäin näkyy selkeästi vuoden energiankulutuksessa.

Lähteet:

Ympäristöosaava

Motiva

YLE

Energiansäästö on aina ajankohtaista

Optimoitu energianhankinta-ja kulutus on ajankohtaista ympäri vuoden, mutta erityisesti talvella.  Pidentyneissä pakkasjaksoissa kuluttajan hyvä huomioida mitkä tekijät vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen ja toisaalta myös ilmastoon.

Vanha tuttu ohje n. 20-22 celsius-asteen riittävyydestä sisätiloissa pitää keskikulutuksen maltillisena. Ns. mukavuuteen liittyvät energiasyöpöt lattialämmityksestä sähkösaunan käyttöön on hyvä ottaa suurennuslasin alle, sillä näillä voi olla jopa kymppien kuukausittainen vaikutus laskutuksessa.

Viime vuosina suosiota saaneita ilmalämpöpumppuja markkinoidaan etenkin energiatehokkaina tukilämmittiminä. Laitemallista riippuen on mahdollista, että pumppua ei tarvitse sammuttaa kovienkaan pakkasten ajaksi. Kunkin ilmalämpöpumpun optimaalisen käytön asiantuntija on luonnollisesti laitteen valmistaja, jolle kannattaa esittää tarkentavat kysymykset ennen hankintaa. Mikäli haluat yleisesti lisää tietoja esimerkiksi ilmalämpöpumpuista tai tukea lämmitystavan valintaan, auttaa asiassa Energiaviraston Energianeuvonta. (

Motiva kertoo, että jopa 30 prosenttia talouden lämmitysenergiasta kuluu käyttöveden lämmitykseen. Tämä on hyvä huomioida perheissä, joissa useampi asukas nautiskelee pitkistä suihkuista. Samaan teemaan liittyy pyykinpesulaitteet: Uusimmat pyykinpesu-ja kuivauslaitteet ovat jo lähes järjestään hyvillä energialuokituksilla varustettuja, kun taas vanhempi malli saattaa pyörittää tuttua ohjelmaa pidempään, vaatien korkeaa pesulämpötilaa pidempään kuin uusi malli.

Mikäli taloudessa on sähkölämpö, kannattaa tulisijoilla asumismukavuutta täydentävien myös seurata herkällä silmällä säätiedotuksia ja pyrkiä ennakoimaan puulämmityksen ajoitusta ja sen ylläpitoa. Näin saadaan aikaan parhaimmat säästöt etenkin kylmimpien jaksojen aikana.

Kaiken kaikkiaan pienet teot vaikuttavat koko talon energiankulutukseen-ja mahdolliseen hukkaan. Varmista, että tuulikaappi saa tehdä tehtävänsä lämpöä eristäen sulkemalla väliovi. Mikäli isojen ikkunoiden äärellä tuntuu käyvän huiku, kannattaa tarkistaa tiivisteiden kunto ja pienentää hukkaa verhoja ja sälekaihtimia käyttäen.

10.2.2021

Onhan ilmalämpöpumppusi säädetty oikein?

Väärin säädetty ilmalämpöpumppu voi jopa lisätä sähkön kulutusta. Tässä pari asiaa, jotka kannattaa tarkistaa:

 • Päälämmitysjärjestelmä pitää säätää pari astetta viileämmäksi kuin ilmalämpöpumppu. Esim. 17-19 asteeseen, jos ilmalämpöpumpun termostaatti on asetettu 21 asteeseen.
  • Jos lämpöpumppu on asetettu automaattisesti viilentämään, se pumppaa lämmintä ilmaa ulos.
 • Kahden lämpöpumpun järjestelmä voi väärin käytettynä lisätä sähkönkulutusta jopa kymmenellä tuhannella kilowattitunnilla. Sähkön hinnasta riippuen lisälasku on satasia.

Normaalitilanteessa ilmalämpöpumpun avulla voi kuitenkin saada huomattavia säästöjä. Motivan tekemän tutkimuksen mukaan vuosisäästö on tekniikasta riippuen keskimäärin 2 300-3 000 kilowattituntia.

Oikein käytettynäkin myös ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä: Normikulutus pohjoisen talvessa on noin 3- 5 000 kilowattituntia/vuosi.

Motiva on julkaissut aiheesta oppaan

Pian alkaa lämmityskausi – olethan kilpailuttanut sähkösopimuksesi?

Syksy tulee, tarkista sähkösopimuksesi

Syksyn värit ovat hurmaavia, mutta samalla ne viestivät siitä, että pian kylmenee. Kun lämmityskausi alkaa kannattaa olla niiden joukossa, jotka eivät maksa sähköstään liikaa! Katso laskuriemme avulla, mistä sinä saat parhaimman tarjouksen ja paljonko voit säästää varmistamalla itsellesi edullisimman hinnan.

Ensimmäinen sähkönsäästövideo on julkaistu

Olemme pyytäneet erikoisia sähkönsäästöniksejä joko video- tai tekstimuodossa. Haluamme nyt julkaista toistaiseksi parhaan vedon! Kiitos Rudolf ja Robert 😀

Parasta tässä on tietenkin se, että kunnon niksiperinteen mukaisesti siinä käytetään sukkahousuja!

Katso täältä paikkakuntakohtainen energiasääennuste

Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti.

Aurinkovoiman osalta on oletettu etelään suunnattu 2,5 kWp:n paneelilaitos, joka on asennettu 30 asteen kulmaan vaakatasosta. Tämä vastaa pienehköä omakotitalon katolle asennettua aurinkovoimalaa. Aurinkoenergiaennusteessa arvioidaan aluksi sääennustusmallin tiedoista kuinka paljon auringonsäteilyä lankeaa kyseiselle kaltevalle pinnalle. Koska aurinkopaneelien hyötysuhde riippuu säteilymäärän lisäksi niiden lämpötilasta, lasketaan sen jälkeen säteily-, lämpötila- ja tuulitiedoista sen hetken sääoloja vastaava hyötysuhde. Nämä yhdistämällä saadaan ennustettu aurinkosähkötuotanto.

Tuulivoiman osalta energiasääennusteessa on oletettu pientuulivoimatuotantoon soveltuva tuuliturbiini, jonka napakorkeus on 12 metriä. Tuulivoimaennuste saadaan yhdistämällä sääennustusmallin 10 metrin korkeuden tuuli kyseisen tuuliturbiinin tehokäyrään. Energiasään tuuliturbiini alkaa tuottaa sähköä, kun tuulen nopeus on 3 m/s.

Energisääennustekone liittyy BCDC Energia -tutkimushankkeeseen

Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – mitä voimme tehdä?

Tutkimus- ja yritysmaailma kohtaavat BCDC Energia -tutkimusyhteisössä http://www.bcdcenergia.fi/
Asiantuntijakeskustelussa BCDC Energian tutkimusjohtaja Rauli Svento ja Fingridin johtava asiantuntija Risto Lindroos.
– Kysynnänjousto: Miten sähkönmyynnin tulee muuttua? Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – Osallistu tärkeään keskusteluun
Keskustelun taustalla Fingridin keskustelupaperi Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – mitä voimme tehdä?

Sähkö ei ole ollut näin halpaa vuosiin!

electricity-main

Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa on voinut kertyä vuodessa 100–400 euron säästöt riippuen siitä, onko taloa lämmitetty myös vaikkapa ilmalämpöpumpulla, Vattenfallin tuotespesialistiPeter Strandberg kertoo tiedotteessa.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen siis todella kannattaa ja sitä varten on olemassa Sähnkönkilpailutus.fi

Ekologinen sähköntuotanto kaksinkertaistuu 2030 mennessä

160H

Uusiutuvien lähteiden käyttö voi liki kaksinkertaistua sähkön tuotannossa. International Renewable Energy Agency -järjestö (Irena) ennakoi, että 14 vuoden päästä maailman sähköstä 40 prosenttia on peräisin uusiutuvista lähteistä. Nyt niiden osuus on hieman yli 20 prosenttia.

Lue koko artikkeli Taloussanomien sivuilla

 

10 erikoista tapaa säästää sähköä: Vanhat sukkahousut

sukkahousut_vaaka

Niksi-Pirkan tyyliin olemme keränneet muutaman hiukan erikoisemman tavan säästää sähköä. Tällä kertaa jokainen vinkki sisältää jossakin muodossa vanhojen sukkahousujen käyttämisen. Emme takaa vinkkien toimivuutta – kokeilkaa omalla vastuullanne!

 1. Virkkaa itsellesi vanhoista sukkahousuista lämmin kokovartaloasu. Näin voit laskea huonelämpötilan todella alhaiseksi ja säästät lämmityskuluissa.
 2. Vanhoja sukkahousuja voi käyttää yläpohjan eristeenä rintamamiestalossa. Noin 150 neliön omakotitalon yläpohjan eristämiseen menee vajaat 50 000 paria sukkahousuja. Kerääminen kannattaa siis aloittaa jo nuorena.
 3. Hinkkamalla muovitankoa vanhoihin sukkahousuihin voit luoda staattista sähköä, sitä voi varastoida esimerkiksi Leydenin pulloon ja käyttää… no johonkin 😉
 4. Viilennä juomasi jääkaapin sijaan käärimällä ne sukkahousuihin, jotka kastelet vedellä. Haihtuva vesi viilentää juoman. Vaikutus tehostuu, jos sijoitat sen auringonvaloon.
 5. Askartele lastesi kanssa erilaisia hauskoja juttuja vanhoista sukkahousuista sen sijaan, että katselisitte televisiota tai pelaisitte konsolipelejä. Näin sekä säästyy sähköä, että perheellä on hauskaa yhdessä.
 6. Kun haudutat ruokaa, voit kääriä kattilan vanhoihin sukkahousuihin, jolloin saat aromipesä-tyyppisen hauduttimen, joka säästää sähköä. Varo kuitenkin, ettet kiedo liian kuuman kattilan ympärille, silloin sukkahousut voivat sulaa kiinni.
 7. Kuivaa kylpyhuoneen lattia suihkun jälkeen vanhoilla sukkahousuilla, niin säästät lattialämmityskustannuksissa. Käytön jälkeen voit ripustaa ne suihkun kahvaan kuivumaan.
 8. Vedä tummat, paksut ja hyvin suuret sukkahousut päähäsi ja käytä kännykkää tämän hupun sisällä päivällä. Näin voit säätää näytön kirkkauden minimiin ja säästät virtaa. Samalla yksityisyytesi suoja paranee!
 9. Pue vanhat sukkahousut päällesi saunoessasi. Näin voit laskea saunan lämpötilan viiteenkymmeneen asteeseen. Näin säästät sähköä ja hikoilet silti yhtä paljon tai enemmän! Vaikutus tehostuu, jos leikkaat toisesta parista haarakiilan pois ja puet sen paidaksi.
 10. Koeta miettiä vähintään kymmenen sähköä säästävää sukkahousuvinkkiä pimeässä huoneessa, kaikki viihde-elektroniikka sammutettuina. Takaamme, että aikaa kuluu paljon, sähköä säästyy ja hauskaa piisaa!

Nämä vinkit on kerätty Earth Hour -tapahtuman aikana, eikä niitä pidä ottaa liian tosissaan. Oikeasti kierrätys ja sähkön säästäminen voi kuitenkin olla myös hauskaa puuhaa!

Lisää oikeita säähkönsäästövinkkejä löydät mm. täältä 😉